Commercial

exterior2

Click on the Images to See More

150 Fifth Avenue

This contemporary addition to downtown Ann Arbor fills a hole in the urban fabric with a dynamic composition of masonry and glass. The ground level maintains the previous functions on the site to provide parking and a Fifth Avenue entrance to the existing buildings. The new lobby, with atrium, stair and elevator, links the addition to the existing buildings. The second and third floors of the addition offer commercial lease space while a luxurious penthouse residence occupies the fourth floor. Within the historic buildings tenant improvements were made to an established restaurant, new offices were constructed to showcase the developer, and two new condominium units were completed on the second floor.

Susan Bay Interiors

An unique site and building presented opportunities for the architect and clients. The site at the confluence of several busy streets and the foot of the Broadway Bridge was formerly a car showroom and repair facilities. Repair bays were designed to provide small rental office space. Landscaping and sculptural railings soften the edges of the urban setting.

beakes

Click on the Images to See More

exterior2

Ann Arbor Paratransit

Ann Arbor ParaTransit is home to Yellow Cab, ParaTransit delivery, and other transportation services. The program called for an inexpensive office and auto repair facility that would still convey a sense of company quality and service. The offices were situated in a separate wing that screens the large parking lot and service bays from the street. Striated and scored concrete block for walls and red asphalt shingles with painted roof accessories create a very economical yet handsome building.

Tamarac Clinic

The city of Okemos, Michigan, richly influenced by Frank Lloyd Wright and Alden Dow, became the site for the Tamarac Clinic. A 1935 Dow cottage previously occupying the site and a Wright Usonian home in Okemos were historical inspiration for the design. The building houses a head injury clinic and psychology offices. The H-shaped building, including a full courtyard below grade, replaces the cottage, yet maintains the original Dow roof and window shapes to harmonize with the surrounding oak forest. The bridge spanning the two-story courtyard and the windows in the south-facing courtyard shows Wright's influence. The clients, Drs. Charles and Sandra Reeder, expressed an early concern to keep the north entry at grade for the convenience of the patients and their families. Parking was divided between the upper and lower portions of the building. Some of the trees that had to be felled to accommodate the building and parking lots were later milled and used in the project as Prairie School-inspired oak trim. Another program requirement was a kitchen to teach independent living skills. The teaching kitchen, as well as the rest of the building, is designed for patients with impaired mobility. The focus of this design is the treatment of the patients, most of who are recovering from recent closed-head injuries. The building and grounds are meant to be calming to the patients while offering a balance between comfort and the stimulation needed to complete their recovery. -Excerpts from a publication by Don Price in the Inland Architect Magazine

Click on the Images to See More

lobby

Click on the Images to See More

South State Commons II

SSC III is the final building of the South State Commons Office Park, located on South State Street in Ann Arbor, Michigan. SSC III is being fully renovated to bring it up to today\’s building standards.

The atrium is being expanded to create a generous entry area for guests and tenants, and the existing canopy will be re-clad in metal panels to provide tenants with exterior signage opportunities and update the building’s aesthetics.

RAA was responsible for redesign of the interior public spaces and exterior building envelope. This included product and material selections to correspond to the other two office buildings on the complex.

Red Mill Professional Center

Red Mill Professional Center is an office complex with a view. This project combines a great site location with distinctive architectural style. The buildings are of a traditional style, with dark red brick, tall chimneys and steep roof pitches that blend with the common design elements of many Tecumseh buildings. This office complex is home to the law office of Charles H. Gross. Other occupants include the United Bank & Trust, Trust and Investment Group and Tecumseh Family Dental Care.

–www.chgross.com

RM-exterior

Click on the Images to See More

Architectural Objects

Velo Tempietto

This project for a bicycle shelter draws on simple geometries and classic forms.

The theme of a circle within a square is repeated at the appropriate interval to allow a bicycle to be locked on either side.

The roof structure introduces a triangle as a subtle reference to the pediment of a Greek temple or series of subtly Roman arches to create a vault.

Spoke Variations

This project for a bicycle shelter and picnic pavilion revolves around the potential of repetition and variation to create an array of possibilities. In this case the bent metal structure recalls the spokes of a bicycle wheel while repeating at appropriate intervals to allow a bicycle to be locked on either side of each loop. Optional end panels provide additional weather protection. A bench and table alternative offers the opportunity to sit and snack in the shade before peddling on. Pairing the units provides the potential for increasingly sheltered configurations.